Historikken

^
Marts - 2024

Rejsegilde på FællesskabetsHus

Fotografi af Ib Sørensen

Fælleskabets hus har været længe undervejs, men hvad der blot engang var idé og planer begynder nu at tage form, i hjertet af,hvad der i dag udgør Nye, lige overfor Urtetorvet og Nyma.

Sammen med beboere, menighedsråd, medarbejdere og de dygtige håndværkere der har bistået kirkens vandring og genopbygning, fejrede vi rejsegilde for Fælleskabets Hus.

Snart vil kirken igen huse gudstjenester og kirkelige handlinger for beboerne i hele Elev sogn, ligesom den vil rumme arrandementer i kulturens og fællesskabets ånd.

^
Marts - 2024

Lokalplanen etape 2 godkendt

Visualisering af CEBRA architecture

Efter års dedikeret arbejde blev lokalplanen for etape 2 vedtaget den 6. marts. Dags dato er den endelige plan trådt i kraft og blevet offentliggjort.

Vi vil gerne rette rak til byrådet og teknisk udvalg, og udtrykke vores taknemmelighed og anerkendelse til de mange engagerede mennesker og afdelinger i Aarhus Kommune, hvis samarbejde og tillid har gjort det muligt.

Læs mere om lokalplanen her: https://aarhus.viewer.dkplan.niras.dk/plan/3#/lokalplanid/1300

^
September - 2023

Åben By Festival

September kunne der fejres Åben By Festival for 5. gang i Elev og Nye. Festivalen er opstået på baggrund af et ønske om at sammenbringe den gamle og den nye del af sognet i en fejring af fællesskab og medborgerskab.

^
April - 2023

Aarhus byråd godkender helhedsplan 2.0

D. 27. april er en helt igennem særlig dag – vi kan nemlig afsløre, at Aarhus Byråd har vedtaget Helhedsplan 2.0 for Nye 💚

Læs mere her: aarhus.dk

^
Oktober - 2022

Nye vinder Byplansprisen 2022

Årets byplanspris går til Nye for visionær, naturbaseret byudvikling.

Læs begrundelsen for prisen: byplanlab.dk

^
September - 2022

Sneglehusene vinder Aarhus Kommunes arkitekturpris

For tredje år i streg modtager et byggeri i Nye en præmiering for forbilledligt byggeri. Denne gang er det Sneglehusene tegnet af BIG der løber med sejren.

^
Maj - 2022

Kirken i Nye

Nye får i løbet af 2023 sin egen kirke, der vil varetage alle traditionelle kirkelige handlinger såsom gudstjenester, vielse og dåb. Derudover vil den agere som fælles- og kulturhus for beboerne i Nye under navnet ”Fællesskabets Hus”.

Læs mere her: https://www.tv2ostjylland.dk/aarhus/kirke-skal-flytte-55-kilometer-og-males-i-usaedvanlig-farve

^
April - 2022

Svinget åbnede for salg af boligerne

Bygningerne er tegnet af C.F. Møller og er klar til indflytning 1. december 2022.

^
Marts - 2022

Fond skal sikre udviklingen af Nye

En almennyttig fond skal sikre, at Nye fortsætter sin udvikling i absolut overensstemmelse med de fastlagte visioner og værdier.

Læs mere her: https://ejendomswatch.dk/Ejendomsnyt/Investorer/article13767529.ece

^
2021

Opførelsen af Svinget

Opførelsen af Svinget er sat i gang. Arkitekt C.F. Møller har tegnet Svinget. Dagligvarebutikken NYMA får lokaler i bygningen.

^
2021

Indvielse af vandværket

Onsdag d. 25. august 2021 blev vandværket i Nye indviet.

Det nye vandværk renser og genanvender al regnvand til brug i toiletskyl og tøjvask i områdets boliger. Ved at bruge regnvand – og ikke drikkevand – sparer man 40 procent af grundvandet.

Læs mere om vandværket

^
2021

Sneglehusene
Salg af boliger

Maj 2021 åbnede Sneglehusene for salg af boligerne

Bygninger bliver klar til indflytning i december 2021.

Se mere under salg og leje af boliger

^
2020

Etape 2 af Nye

Arbejdet med etape 2 af Nye er i fuld gang. Der er afholdt borgermøde vedr. helhedsplan 2.0 for Nye.

Samtidig med at boligerne i etape 1 af Nye skyder op af jorden, er planlægningen af etape 2 allerede i fuld gang.

Etapen som bl.a. kommer til at omfatte en stor ny kommunal skole planlægges i samarbejde mellem CEBRA, Territorium, Tækker Rådgivende Ingeniører og Aarhus Kommune.
Torsdag den 17. september afholdt Aarhus Kommune virtuelt borgermøde omkring helhedsplan 2.0 for Nye.

Se mere her >

^
2020

20 nye lejligheder tegnet af AART

Den 15. december 2020 flytter de første beboere ind i de nye lejligheder på Solsikkevænget. Bebyggelsen er tegnet af arkitekterne AART og består af 12 lejligheder på 113 m² og 8 lejligheder på 64 m²

Læs mere og se de ledige lejligheder her: www.solsikkevaenget.dk

^
2020

Byggeriet af Sneglehusene tager form

Opførelsen af Sneglehusene tegnet af BIG tager form. Sneglehusene kommer til at bestå af 93 boliger i 4 etager som kommer til at bestå af både lejligheder og rækkehuse. De vil forventeligt stå færdigt i efteråret 2021.

Se flere billeder under “Følg udviklingen”

^
2020

NYMA åbnede
1. maj 2020

Nærhed og fællesskab i dagligvarebutikken
Den 1. maj 2020 slog NYMA dørene op til den første dagligvarebutik i Nye. NYMA er Nyes lokale købmand, kaffebar, bager, madbod og pakkeshop, som allerede nu et godt besøgt mødested i lokalområdet. Her skaber NYMA rammerne og inviterer besøgende til at fylde dem ud med hyggeligt samvær både i hverdagen og til løbende arrangementer.

^
2019

Folkeskole til Nye

12. december 2019 offentliggjorde Aarhus Kommune en pressemeddelelse ang. ny skole i Nye.

Læs mere i kommunens pressemeddelelse her

^
2019

Et BIG sneglehus på vej i Nye

I Nye har gravemaskiner netop indtaget arealerne på ny. Opførelsen af Sneglehusene, tegnet af BIG, er dermed i gang. Boligprojektet omfatter 6 bygningskroppe bestående af 2 typer stablede boksmoduler, 1 rektangulært og 1 vinklet, som skaber bygningens spiralformede struktur.

Læs mere her

^
2019

Åben by i Nye

Søndag den 16. juni slog vi dørene op til åben by arrangement i Nye. Vi inviterede til en snak om byen i dag og i fremtiden, og en fortælling om hvorfor Nye er et helt særligt sted at bo. Det blev til en hyggelig og velbesøgt dag i høj sol.

^
2019

Sneglehusene klar i 2021

Vi kan med glæde offentliggøre, at vi har indgået aftale med Cj Group A/S om opførelse af 95 boliger tegnet af arkitektfirmaet BIG – Bjarke Ingels Group. Projektet går under arbejdstitlen ”Sneglehusene” og har forventet byggestart senest november 2019, med aflevering sommeren 2021.

^
2019

Delebiler i Nye

WEMOOV er blevet til, som et led i udviklingen og tilblivelsen af byen Nye – en ny og bæredygtig bydel i det nordlige Aarhus.
I Nye har man et ønsker om at skabe de bedst mulige forhold, både hvad angår social, miljømæssig og økonomisk bæredygtighed – og en delebilsordning er oplagt løsning på netop det.
Læs mere på hjemmesiden www.wemoov.dk
^
2019

Boliger til salg i Nye

Feb. 2019 / Salget af boliger i etape 1.2 er igang.

Læs mere om husene på Jordskokkevænget og Solsikkevænget

^
2018

De første flytter ind!

I august 2018 flyttede de første beboere i Nye ind.

Følg udviklingen fra første spadestik og frem.

^
2017

Første spadestik i Nye

Første spadestik til de første 50 boliger bliver taget 18. august klokken 13.30, og dermed er startskuddet gået til det, der bliver en helt ny by, der skal udvikle sig over de kommende år.

Læs artiklen: Nu bliver det første Nye-spadestik taget

^
2017

Jernalderfund udsætter 1. etape

Arkæologerne rykker ind i Nye, da der er fundet spor fra Jernalderen.

Læs artiklen fra Lokalavisen Aarhus Nord.

Følg med i hvad Moesgaard Museum finder i Nye under Nye fund

^
2016

10 års arbejde

Aarhus Byråd vedtog onsdag d. 22/6 første lokalplan for Nye. Lokalplanen omfatter 650 boliger af den kommende by og er den foreløbige kulmination på 10 års målrettet og nytænkende planlægningsarbejde – herunder Helhedsplanen for Nye fra 2011 og arkitektopdraget fra 2014 med 8 forskellige arkitektfirmaer, der samarbejde om masterplanen og satte de første billeder på hvordan Nye kommer til at se ud.

Læs mere

^
2016

Byggeriet af 1.etape

Den 3. feb. 2016 behandlede Aarhus Byråd Kommuneplantillæg nr. 25 og Lokalplanforslag nr. 1016 for 1. etape af Nye. Planerne blev enstemmigt vedtaget af Byrådet. For Kommuneplantillæggets vedkommende er den nu endeligt vedtaget og dermed gældende. Lokalplanforslaget blev førstebehandlet d. 3. februar, og er derefter sendt i offentlig høring fra d. 17. februar og til d. 13. april 2016…

Læs mere

^
2015

Visualisering

De ni arkitektfirmaer, der har tegnet husene i Nyes første etape, har i fællesskab bygget en model af Nye. Undervejs har de både arbejdet med skumklodser og digitalt i 3D. Alle arkitektfirmaernes 3D modeller er efterfølgende blevet samlet til en stor digitaliseringsmodel, som omfatter den samlede første etape. Nedenstående visualisering giver et klart billede af, hvordan bebyggelse og naturen i Nye går op i en højere enhed.

Se galleri

^
2015

Bebyggelsesplan

Illustrationen nedenunder viser den første etape i Nye, som består af 650 boliger. Her kan man se, hvilke arkitektfirmaer der skal bygge hvor. De steder, hvor illustrationen er farvelagt, viser de 52 bygninger, der er indflytningsklare i foråret 2017. Visualiseringen skitserer også, hvor den nye Høvej kommer til at gå gennem Nye.

Se illustrationen

^
2014

Første etape af Nye

Aarhus Byråd har den 3. februar 2016 vedtaget Kommuneplantillæg nr. 25 til Kommuneplan 2013.

Læs mere

^
2014

Nye får nyt postnummer

Marts 2014. Efter en borgerhøring og afstemning blandt områdets 137 stemmeberettigede, heraf 26 virksomheder står det klart, at der er et overvejende flertal, der ønsker det nye postnummer 8200 Aarhus N i stedet for at Nye bliver lagt under 8520 Lystrup…

Læs mere

^
2013

Udkast til plandiagram

Marts 2013. Forslag Nye 1. etape. Bebyggelser, Den Tætte Villaby og Generationsbyen.OBS. Forslaget er hverken godkendt administrativt eller politisk af Aarhus Kommune.

Hent plan som PDF

^
2013

Udkast til illustrationsplan

Januar 2013

Forslag Nye 1. etape. Den Tætte Villaby og Generationsbyen.OBS. Forslaget er hverken godkendt administrativt eller politisk af Aarhus Kommune.

Hent plan som PDF

^
2012

Udkast til dispositionsplan

Maj 2012

Forslag Nye, de syv bydele. Tilpasset byrådsbeslutning 6. april 2012.OBS. Forslaget er hverken godkendt administrativt eller politisk af Aarhus Kommune.

Hent plan som PDF

^
2010

Udkast til helhedsplan

Marts 2010

Dette forslag til en helhedsplan udtrykker en vision om at bygge en helt ny type by fra grunden. Visionen kan gøres til virkelighed på den sydvendte skråning umiddelbart syd for det eksisterende Elev uden for Aarhus. Forventningen er, at man vil kunne se de første byggekraner i området i løbet af 2-3 år…

Hent plan som PDF

^
2008

Unik beliggenhed

Januar 2008

Det 140 HA store perspektivareal på Elev Bakke har en unik beliggenhed tæt på skov og sø, eksisterende by og store infrastrukturelle tiltag; letbanen imellem Århus midtby og Skødstrup, og den nye motorvej mellem Søften og Skødstrup. Fra området er der udsigt over Århus, engsøen og bugten.

Hent plan som PDF

^
2007

Fremtidens forstad

Januar 2007

Byer over hele jorden vokser hastigere end nogensinde. Netop i år regner man med at bybefolkningen vil overstige landbefolkningen i antal, og tendensen fortsætter. Denne urbanisering foregår ved forskellige hastigheder, men billedet er generelt, og også i Danmark flytter befolkningen fra landet til byen. Den kraftigste tilvækst sker i de større byer og prognoser viser at Århus inden for de næste 25 år vil vokse med op mod 75.000 indbyggere…

Hent plan som PDF