Kunst i Nye
OM KUNSTVÆRKET TERRAIN

’’Jeg var fra begyndelsen vidne til byens udvikling og tænkte derfor, at det ville være meningsfuldt, hvis den kunst der skulle skabes til Nye kunne reflektere over denne udviklingsproces med de første beboere, og samtidig bygge videre på stedets historiske lag, så der blev dannet en forbindelse mellem fortid, nutid og fremtid.’’
Mariko Wada

Siden 2018 har Mariko Wada udviklet et stedsspecifikt kunstværk til byen Nye. Nye er en by under opførelse fra bar mark til på sigt at rumme op til 10.000 boliger. Altså en rigtig by. Nye er et privat byudviklingsprojekt grundlagt med udgangspunkt i værdierne liv, variation og balance. TERRAIN er på mange måder en god ambassadør for disse værdier. TERRAIN er et bygningsintegreret kunstværk, let skjult, indpasset med respekt for arkitekturen.

Kunstværket TERRAIN er et resultat af Mariko Wadas lange undersøgende proces og et forløb, hvor en stor gruppe af Nye’s beboere er blevet inddraget. Mariko Wadas intention har været at lade beborene være medaktører i projektet for dermed potentielt at lade værket indgå i den sociale kulturelle sammenhæng, der gradvis opbygges i byen, og skabe noget der er genkendeligt for beboerne og forankret i stedet.

TERRAIN er et stort keramisk relief af spor og aftryk hvor Nye’s beboere har bevæget sig rundt i et felt af blødt lerjord, for at afsætte deres personlige og forskelligartede aftryk. Feltet med de skabte spor på 1,6 m x 9,0 m er efterfølgende støbt i indfarvet keramisk beton på stedet, og derefter transporteret til Tommerup keramiske værksted på Fyn. Her er relieffet efterbehandlet med ler opsamlet i Nye og derefter brændt i femten sektioner i værkstedets store ovne.

Kunstværket TERRAIN er integreret i en åben passage i et af længehusene i Nye. Relieffet er installeret i loftet, og inviterer os til at kikke op, og at sanse i materiale, rum og tid.

FAKTA
Værk: Terrain
Kunstner: Mariko Wada
Ordregiver: Tækker Group
Projektsum: 1.500.000 kr.
År: 2018-2021

Om keramiker og kunstner Mariko Wada
Mariko Wada arbejder med keramik, og undersøger forholdet mellem udtryk og sansning ved hjælp af keramisk form, farver, rum og stoflighed udstillet i og til forskellige skalaer. Med hænderne som det væsentlige værktøj arbejder hun med ler, og udnytter dets plastiske og formbare egenskaber til at skabe unikke keramiske udtryk. Wada har en japansk baggrund, og har været bosat i Aarhus siden 1998. Hun har en uddannelse i æstetik og kunstteori fra Doshisha University i Kyoto i Japan, og hun fik sin keramiske uddannelse på Designskolen Kolding. Hun har modtaget flere priser i både ind- og udland, og hendes værker er præsenteret i mange forskellige nationale og internationale sammenhænge.

Læs mere om Mariko på www.marikowada.com

Læs artikel fra Stiftstidende

Fotograf: Ib Sørensen

FØLG OS:

 

Beliggenhed

Nye er smukt placeret med udsigt over Aarhus, Aarhus Bugt og Egå Engsø. Terrænet er bakket og skrånende mod syd og omgivet af mark og skov.

Byvandringer i Nye

Tækker har arrangeret tre spændende byvandringer i Nye, hvor man kan få indblik i, hvordan vi har skabt en socialt bæredygtig og grøn by. Deltagelse er gratis men kræver tilmelding. 

Mellemrummet

I Nye er det naturen der kommer først. Planter, urter og træer vælges med udgangspunkt i området, og vil i stor udstrækning også være spiselige.

Spørgsmål og svar

Det ligger os meget på sinde, at Nye skal være en by, der er både rar og nem at bo i, vi vil derfor meget gerne lytte til jeres/beboernes tanker, drømme og ønsker og prøve at besvare jeres spørgsmål vedr. Nye

Læs mere

 

Nye Aarhus N på Facebook
Nye´s Facebookside vil holde dig opdateret på udviklingen af Nye. Følg os her.

Læs mere

Fællesarealet mellem boligerne

Mellemrummene mellem boligerne og kvaliteterne heri er vigtig for os – og det er bl.a. disse der gør Nye anderledes.

I Nye er haverne og rummene mellem husene fællesareal. Vi frasælger ikke fællesarealet, men beholder det for at udvikle det og skabe en sammenhæng, der ikke er adskilt af ligusterhække og granitbelagte stier.