Så er de første jernalderhuse dukket op i Nye. Indtil videre er det blevet til to-tre huse to forskellige steder i udgravningen.
Vi har malet stolpesporerne op for anskuelighedens skyld. Det er kun sporene efter nedgravede stolper, der er bevarede. Husene er næsten altid orienterede øst-vest.
Det ene består af fire sæt tagbærende stolper og to modstillede indgange, og er et helt typisk hus fra en tidlige del af jernalderen, nok et sted mellem 400 og 200 f.Kr. Vægge er aldrig bevarede, så de må have været fremstillede af et let materiale, der ikke efterlader sig synlige spor, nok lerklinet fletværk. Taget har været båret af de otte stolper i midten af huset, og har vel sagtens været af strå.
Huset er typisk for perioden ret kort, næppe længere end 10 meter og ca. 4,5 meter bredt. Der har været stald i østenden (nærmest kameraet) og menneskelig beboelse i vest. Det andet hus næsten henne ved den vestlige mose er for så vidt af nøjagtig samme type, blot er det længere 12-14 meter og består af seks sæt tagbærende stolper. Huset har fået et ekstra sæt i hver ende, altså er der blevet plads til flere husdyr i stalden, og fra meget velbevarede huse ved vi, at de vestligste rum i beboelsesenden var indrettet som forrådsrum. Huset er med de seks sæt stolper lidt yngre end det korte hus, nok sidste århundrede før Kr.
Tekst og billeder af Rasmus Birch Iversen